Hagyományos biztonságtechnikai kamera:

A speciálisan biztonságtechnikai alkalmazásokra kifejlesztett kamerák kis energiafelhasználású berendezések, stabil, megbízható képminőséggel váratlan események (rázkódás, hirtelen fény- vagy hőváltozások stb) esetén is. Feladattól fügően általában fekete-fehér vagy igény szerint színes, elsősorban nappali vagy érzékenyebb kialakítású éjjel-napali stb. lehetnek, rendkívűl széles skálán mozogva a felbontás, fényérzékenység, torzítás stb. értékek tekintetében.

Dome kamera:

A speciálisan kialakított kamera félgömb alakú házban helyezkedik el, ez amellett, hogy alakja miatt könnyen besimul a környezetbe, sötétített üvegének köszönhetően a kiváncsiskodó, éppen rosszra készülő bűnözők számára láthatattlanná teszi, hogy melyik területet figyeli a rendszer. Ezzel a kamerás biztonsági rendszerek elrettentő ereje és a rejtett változatok kiszámíthatattlansága ötvöződik. Az ún. speed dome változatok forgathatók is, ezáltal szinte egy teljes terület páztázására alkalmasak.
Rejtett- és minikamera:

Ezekkel a kameratípusokkal megoldható olyan területek megfigyelése, ahol hagyományos kamerák helyhiány vagy esztétikai okoból nem alkalmazhatók (pl. műemlékek). Szintén előnyös olyan helyeken, ahol egy nagyméretű kamera elhelyezése balesetveszélyes vagy zavarhatná a jelenlévőket, esetleg a kihívó videórendszer megrongálásának veszélye áll fenn, de biztonsági vagy üzemeltetési szempontból fontos a távoli figyelés (pl. egy vonat vagy villamos hátsó kocsijának szemmel tartása).Objektív:

A kamerák legfontosabb kiegészítője, a megfelelő típus kiválasztásával határozhatjuk meg, hogy a rendszer mekkora területet, milyen élességi és fényviszonyok között fog látni. Más és más objektívek alkalmazandók egy zárt raktárban vagy egy erőteljes napsugárzásnak kitett parkolóban. Állandó megvilágítású vagy fix területet figyelő biztonsági kamera esetén egyszerűbb és olcsóbb fix objektívek alkalmazhatók. Amennyiben pl. egy raktárban, a változó árukészlet, vagy egy átrendezés miatt módosul a megfigyelendő terület mérete, a variálható fókuszú objektívekkel a megfigyelési pontosság és a képélesség módosítható.
Kameraház:

A kameraházak alkalmazásával növelhető a rendszer megbízhatósága és stabilitása. Nemcsak a szélsőséges időjárási és fényviszonyoktól kell védeni az érzékeny eszközöket, hanem közterületen gyakran a garázda elemek tevékenységétől is. A legegyszeűbb napellenzőktől a vandálbiztos kialakításig számtalan változat alkalmazható. A kültéren használt kamerák minden esetben hőkompenzált fűtött, a környezeti hatásoknak ellenálló kameraházban kerülnek kihelyezésre.
Infra-megvilágító:

Amikor a megvilágítás nem megfelelő, vagy pl. éjszaka is szükséges a megfigyelés (pl. egy parkolóban de akár egy raktárban is) a kamerákat speciális infravörös sugárzókkal lehet kiegészíteni. Ezek kamerával egybeépített vagy különálló változatban is léteznek. Segítségükkel olyan emberi szem által nem látható, da a kamerák által feldolgozható fényt bocsátunk ki, amely nagyságrendekkel jobb és részletgazdagabb képet biztosít a védendő területről.


Monitor:

A számítástechnikai monitorokhoz hasonló kialakítású, hagyományos képcsöves vagy LCD tipusú, fekete-fehér és színes kivitelben. A monitorok speciálisan a biztonsági megfigyelőrendszerek részére lettek fejlesztve, magasabb felbontással és a hagyományos monitorokkal ellentétben kifejezetten a többórás folyamatos működésre optimalizálva.Webszerver:

A kamerarendszert illeszti a Világhálóra. Segítségével a Világ bármelyik pontjáról, egy Internet-kapcsolattal rendelkező számítógép hagyományos Internetböngészője segítségével betekinthet a megfigyelt területre, vagy akár irányathatja, módosíthatja a funkciókat, kereshet a felvételek között - természetesen jelszavas védelemmel. Típustól függően létezik különálló vagy a digitális rögzítőbe, esetleg a kamerába integrált változat. A létesítés helyén szélessávú (kábel, bérelt vonali vagy ADSL) Internetkapcsolat szükséges. A webszerver olyan speciális funkciókkal is rendelkezhet, mint például e-mail küldése rendkívüli eseménykor vagy motoros kamera távoli vezérlése, ezáltal teljeskörű távfelügyeletet tesz lehetővé..
Digitális képrögzítő:

Rögzíti a biztonsági kamerák által közvetített képeket beépített merevlemezére, a szükséges dátum és idő információkkal együtt. Segítségével egyszerre megtekinthető az összes rákapcsolt kamera képe is, vagy kiválasztható nagyobb méretben egy kívánt kamera, sőt a kép tovább nagyítható is. A rögzített felvételek néhány másodperc alatt visszakereshetőek akár dátum, vagy esemény alapján is, miközben folyamatosan rögzíti az éppen történteket. A beépített mozgásérzékelő segítségével megoldható, hogy csak akkor rögzítsen felvételt a berendezés, amikor ténylegesen mozgás történik, ezáltal egy éjszaka kihalt üzletben nem foglalja a merevlemez kapacitását a több órán keresztül rögzített "semmi", ellenben ha például betörő jelenik meg, a mozgásérzékelő segítségével azonnal megindul a rögzítés. Speciális funkciói a jelkimaradás (pl kamera meghibásodása) jelzésétől a jelszavas védelmen át az infra távirányítóig számtalan féle lehet. A képrögzítés minőségének kiválasztásával a néhány napos felvételi időtől több hétig tartó folyamatos felvétel készítését teszi lehetővé egy átlagos winchesterre. Előnye a számítógépes megfigyelők-kel szemben, hogy saját operációs rendszerrel rendelkezik, használata nem igényel számítástechnikai ismereteket, ezáltal működése megbízhatóbb.